congestiemanagement in geldermalsen

Avri Solar – vrijwillige capaciteitsbeperking

Projecten Avri – innovatief congestiemanagement

Avri Solar te Geldermalsen – heeft samen met Repowered een innovatief project voor congestiemanagement opgezet. Het zonnepark van Avri heeft een capaciteit van 9,3 megawatt piek en ligt op een vuilstort. Avri Solar neemt met het park vrijwillig deel aan congestiemanagement bij netbeheerder Liander.

Meer weten over innovatief congestiemanagement?

Ga met ons in gesprek.


34368Zonnepanelen
4647210kg minder CO2 uitstoot per jaar
8835Huishoudens voorzien

Avri verzorgt voor acht gemeenten in Rivierenland de vuilnisverwerking. Het zonnepark AVRI Solar B.V. ligt op een afgedekte vuilstort en is al sinds 2018 operationeel. De locatie ten noorden van de A15 is twaalf hectare groot, wat gelijk staat aan ongeveer achttien voetbalvelden. Het park levert een vermogen van 9.3 MWp.

Netbeheerders kunnen energieleveranciers verzoeken vrijwillig deel te nemen aan congestiemanagement. Dit gebeurt op plaatsen waar het stroomnet zwaar belast wordt. In dit geval kwam het initiatief voor dit project voort uit een verzoek van netbeheerder Liander. Avri Solar besloot een capaciteitsbeperkingscontract aan gegaan met Liander. De netbeheerder laat met zo’n contract uiterlijk een dag van tevoren weten of een opstopping te verwachten is en hoeveel vermogen ze tijdelijk niet kan leveren of afnemen. De beperking is nooit langer dan nodig. De netbeheerder betaalt een vergoeding voor het beschikbaar houden én voor de beperking.

Congestion Service Provider

Onderhandeling met Liander

Repowered heeft als Congestion Service Provider (CSP) namens Avri Solar de commerciële en technische randvoorwaarden in het contract onderhandeld.
Op technisch vlak hebben we gezorgd dat het zonnepark aangestuurd kan worden. Daarnaast is er een automatische koppeling met het GOPACS-platform gemaakt: de eerste in Nederland. Via deze koppeling maakt de netbeheerder het bericht aan wanneer Avri Solar zijn productie moet inperken.

Hoe draagt dit park bij aan de energietransitie?


De prognose vanuit Liander is dat het zonnepark van Avri Solar vanwege lokale congestie zo’n tien tot twintig keer per jaar haar productie zal moeten inperken. De tijd zal leren hoe vaak dit in werkelijkheid zal zijn.
Dit innovatieve project draagt bij aan een écht duurzaam energiesysteem, waarin flexibele oplossingen een belangrijke rol spelen Congestiemanagement stelt Liander in staat om lokale netcongestie op te lossen en zo meer ruimte te creëren voor de realisatie van toekomstige duurzame energieprojecten.

Laatst bewerkt op 28 juli 2023

Bekijk ook

Beemdweg_Venray Congestiemanagement Waterstof
HUSA Logistics Veendam zonnedak project Waterstof

Écht stappen maken naar 100% duurzame energievoorziening?

Jouw energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact