Zonnepark bontepolder – Terneuzen

Dubbel energie: de ideale oplossing met een zonnepark en batterij

Projecten Batterijproject Sluiskil

Repowered en ontwikkelaar van groene energiesystemen Novar, realiseerden bij een zonnepark de eerste grootschalige batterij in Nederland die op dezelfde netaansluiting functioneert. Het ambitieuze project kwam tot stand in het Zeeuwse Sluiskil, bij het zonnepark Bontepolder. De batterij heeft een vermogen van vijf megawatt.

Meer weten over dit project?

Ga met ons in gesprek.


31.962Zonnepanelen op de grond
5MWh opslagcapaciteit
5277Huishoudens voorzien

Realisatie van de batterij

Het project omvatte twee essentiële fasen waarbij Repowered en Novar gezamenlijk optrokken. De eerste stap was het realiseren van de batterij bij het zonnepark. Repowered leverde de Smart Energy Consultancy en onderzocht de haalbaarheid van het project. Ook de uitwerking van de business case kwam op het conto van Repowered. De ontwikkeling kwam daarna in handen van Novar, waarbij Repowered als adviseur de projectbegeleiding verzorgde. Dankzij deze nauwe samenwerking was de batterij snel succesvol geïnstalleerd én operationeel. De aansluiting voor de batterij is op 22 december 2022 gerealiseerd.

Exploitatie en optimalisatie

Met een vermogen van vijf megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van vijf megawattuur (MWh) biedt de batterij aanzienlijke mogelijkheden voor het slim benutten van groene energie. De batterij heeft verschillende functies: minder netcongestie bijvoorbeeld. Door energie op te slaan als het stroomnet ‘vol’ is en de energie op een beter tijdstip alsnog te leveren. Maar ook door slim gebruik te maken van de energie- en onbalansmarkten in combinatie met de Smart Power Purchase Agreement (SPPA).
Na de succesvolle realisatie nam Repowered de rol van onafhankelijke operator op zich. Voor fase twee zetten we onze Smart Energy Services in: aansluiting op het net, optimalisatie van de batterij en energie-afname met een flexibele PPA.

Rol als exploitant

Hier komt de ervaring en expertise van Repowered het meest tot z’n recht: We verzorgen de exploitatie van de batterij en we dragen verantwoordelijkheid voor de dagelijkse optimalisatie, inzet en handel met de opgeslagen energie. De exploitatie en optimalisatie gebeurt op een efficiënte en vooral ook transparante manier. Repowered maakt daarvoor gebruik van een eigen platform en zelf ontwikkelde algoritmes. Dit stelt ons in staat om de afgesproken energiestrategie uit te voeren en continu te monitoren. Op die manier benutten we de batterij optimaal en dragen we bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Novar.

Voormalige vuilstort

De samenwerking met Novar is uniek omdat Repowered al vanaf het eerste initiatief betrokken was bij het project. Hierdoor konden we Novar al ondersteuning bieden bij businesscase berekening en de realisatie van de batterij. Dit maakt de overgang naar de exploitatiefase gemakkelijker.

Bontepolder is een voormalige vuilstort. Door op deze anders onbruikbare grond een zonnepark te realiseren in combinatie met een batterij, komt zowel gemeente Terneuzen als provincie Zeeland een stuk dichter bij hun klimaatdoelstellingen.

Laatst bewerkt op 28 juli 2023

Bekijk ook

Beemdweg_Venray Congestiemanagement Waterstof
HUSA Logistics Veendam zonnedak project Waterstof

Écht stappen maken naar 100% duurzame energievoorziening?

Jouw energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact