Energiemarkten
Energiemarkten 1 min. leestijd

Elektriciteitsmarkten in beeld


Sinds de energiemarkt in Nederland in 1999 is vrijgegeven, wordt de elektriciteitsprijs voor grootverbruikers en de industrie bepaald op openbare markten. Deze markten zijn in te delen naar tijd of kenmerken, met als belangrijkste voorbeelden de elektriciteitsbeurs, de over-the-counter (OTC) markt, en de georganiseerde OTC-markt.

Elektriciteitsbeurzen

Op elektriciteitsbeurzen is sprake van anonieme, transparante handel, waarbij deelnemers bieden op energieaanbod of -vraag voor bepaalde perioden. De marktbeheerder combineert deze biedingen vervolgens. Dit zogenoemde clearen van de markt gebeurt op basis van de merit-order methode. Hierbij wordt de volgorde van inzet van verschillende energiebronnen bepaald op basis van hun variabele kosten. De merit order wordt dus gebruikt om te bepalen welke energiebronnen als eerste aan bod komen om aan de vraag naar elektriciteit te voldoen.
In Nederland wordt de markt ieder uur ‘gecleared’. Elektriciteitsbeurzen zijn in de eerste plaats interessant om standaardproducten te verhandelen. De vraag hiernaar is hoog genoeg om een goede prijs en liquiditeit te verzekeren. Een voorbeeld van zo’n markt is de day-ahead markt, waarbij wordt geboden op energie voor de volgende dag. EPEX Netherlands is de uitbater van deze day-aheadmarkt in Nederland.

Georganiseerde OTC markt

Ook op de georganiseerde OTC-markt doen marktdeelnemers biedingen voor vraag en aanbod van elektriciteit. Echter deze markt wordt niet ‘gecleared’ per tijdsperiode van bijvoorbeeld een uur. Op deze markt gebeurt dit continu, zodat biedingen ook doorlopend gewaardeerd en gematcht kunnen worden. De gematchte biedingen blijven anoniem. Deze georganiseerde OTC-markt wordt doorgaans gebruikt voor de intra-day markt, waar men tot kort voor het moment van levering nog stroom kan verhandelen. Gebaseerd op de financiële transactie gebeurt de fysieke uitwisseling van energie direct. Het verzekeren van de balans tussen vraag en aanbod op het moment van levering is daarom in handen van de balansverantwoordelijke partij de BRP.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Energiemarkten Flexibiliteits-oplossingen Netcongestie Power Purchase Agreement 1 min. leestijd
De merit order

In Nederland gebeurt de handel in elektriciteit op beurzen, zoals de futures, day ahead-en intraday markten. Biedingen worden op basis…

Energiemarkten Flexibiliteits-oplossingen 1 min. leestijd
Fossielvrij met sectorkoppeling

We leefden vroeger met afzonderlijke energiesectoren: elektriciteit, koeling, verwarming, vervoer en industrieel verbruik waren aparte entiteiten. Sectorkoppeling is een vernieuwend…

Energiemarkten Flexibiliteits-oplossingen Power Purchase Agreement 1 min. leestijd
SDE++ en zonne-energieinstallaties

Zonne-energie (PV) op land heeft in Nederland een grote opmars gemaakt.  Hoewel het regeringsbeleid de verdere uitbreiding beperkt, speelt PV…

Netcongestie 1 min. leestijd
Rechter: Netbeheerders transparanter over positie in wachtrij

Organisaties die voor gebruik en teruglevering van energie afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet, hebben baat bij duidelijkheid over de aansluitingsmogelijkheden.…

Naar kennisbank