Meebewegen met het elektriciteitsnet loont

Bedrijf op slot door een overbelast elektriciteitsnet? Gelukkig is netcongestie niet meteen ‘einde verhaal’. Er is nog steeds veel mogelijk. Sterker nog: flexibel opereren geeft je weer grip op je energiehuishouding. Repowered wijst je de weg; met advies en praktische oplossingen. Check hiernaast alvast of congestiemanagement iets voor jouw organisatie is.

Check jouw mogelijkheden voor congestiemanagement

(5 minuten)

Congestiemanagement

De energietransitie drukt zwaar op het overbelaste elektriciteitsnet en bedrijven dreigen op slot te raken. Toch kan er nog veel, want aansluitingen worden berekend op pieksituaties. Zie het net als een snelweg: buiten de spitsuren is er nog voldoende ruimte. Met congestiemanagement maken we daar slim gebruik van.

Brief ontvangen?

De regionale netbeheerders Liander, Enexis en Stedin voeren per regio congestieonderzoeken uit. Daarmee bepalen ze wat de mogelijkheden zijn om het net slimmer te gebruiken.
Als je organisatie in zo’n gebied gevestigd is en een aansluiting van >1 MW heeft, heb je ongetwijfeld al een brief ontvangen waarin de netbeheerder verzoekt om mee te werken aan congestiemanagement. In de brief word je verzocht om bij dreigende overbelasting de transportvraag – afname of levering – tijdelijk aan te passen. En daar staat een financiële vergoeding tegenover.

Flexibel vermogen

Het verzoek is bedoeld voor organisaties die flexibel vermogen hebben. Denk aan koel/vriesinstallaties die even uit kunnen. Een productielijn die op een ander moment van de dag draait. Een laadplein dat even niet benut wordt. Of batterijcapaciteit die je over hebt. Met onze quickscan kom je er snel achter of en op welke manier jouw bedrijf flexibel met energie kan omgaan.

We zien trouwens dat er een groeiend aantal congestiegebieden in Nederland is, waar de netbeheerder vanwege het overvolle net verplichte beperkingen zal opleggen. Het is natuurlijk beter om dat voor te blijven, je blijft dan zelf in the lead.

‘Meebewegen’ zorgt dat het elektriciteitsnet betrouwbaar en veilig blijft. Ook ontstaat er meer ruimte voor verduurzaming en het aansluiten van nieuwe klanten. Zo halen de netbeerders het maximale uit het net. 

MEEDOEN AAN NETCONGESTIEMANAGEMENT

Benut je aansluiting beter

Organisaties kunnen met slimme vraagafstemming meer doen met hun bestaande aansluiting. Repowered brengt deze mogelijkheden in kaart.

Flexibel aansturen

Heb je flexibel vermogen, dan verzorgt Repowered de onderhandelingen met de netbeheerder én de slimme aansturing van de flexibele assets.

Hou grip op je energie

Congestiemanagement kun je volledig geautomatiseerd uitvoeren. Met een dynamisch PPA contract, ondersteund door slimme aansturing via het Repower platform.

Netcongestiemanagement in vier stappen

1. Doe de quickscan

Met de quickscan inventariseer je zelf in vijf minuten of congestiemanagement zin heeft voor jouw organisatie. Je kunt dat gemakkelijk doen via de knop hieronder. Daarmee open je een korte vragenlijst. Grip krijgen op je duurzame energievoorziening is nog nooit zo dichtbij geweest!

2. Verbruiksprofiel

Laat de quickscan zien dat netcongestiemanagement zin heeft? Dan maken we graag een afspraak voor een adviesgesprek.
Daarin stellen we het verbruiksprofiel van jouw organisatie op. We hebben dan wel eerst je toestemming nodig om de meetgegevens bij de netbeheerder op te vragen.
Met het profiel maken we – grafisch – inzichtelijk hoe de verbruik- en leveringsstromen lopen en hoe dit zich verhoudt met de netcapaciteit. Als jouw piekverbruik bijvoorbeeld net op momenten zonder congestie plaatsvindt, dan is er natuurlijk niets aan de hand.
De kosten van dit advies bedragen slechts 499,- per aansluiting*. Je hebt dan in ieder geval inzicht in de energiestromen van je organisatie. Én een overzicht van de verdienopties met de compensatie die netbeheerders betalen voor het beperken van je verbruik.

*Ter introductie zijn de eerste vijfentwintig verbruiksprofieladviezen kosteloos. Doe de quickscan dus snel!


Repowered Smart Energy Services in het nieuws


3. Contractonderhandelingen

Vrijwillige, tijdelijke beperking van energieverbruik of -levering, wordt vastgelegd in een z.g. capaciteitsbeperkend contract dat je afsluit met de netbeheerder. Daarin staan afspraken over de hoeveelheid vermogen die de netbeheerder mag inperken, op welke tijden en tegen welke vergoeding. 
Repowered kent de ins en outs van de energie- en onbalansmarkten door en door. Als officiële congestiemanagement provider (CSP) verzorgen wij deze onderhandeling voor jou.
Repowered is op dit moment trouwens de enige CSP in Nederland die samenwerkt met alle netbeheerders.

4. Aansturing & optimalisatie

Contracten is één ding, het écht regelen is iets anders. Repowered verzorgt ook de aansturing van installaties, het optimaliseren van energiestromen én de toegang tot de energiemarkten. 

Op de energiemarkten fluctueren de prijzen niet alleen per jaar, maar ook per dag, kwartier of per uur. Daarom volgen de datascientists van Repowered de energie- en capaciteitsmarkten 24/7. Met dynamische – PPA – contracten en het Repower platform voeren we congestiemanagement volledig automatisch uit. Inclusief de verrekening van compensaties van netbeheerders. Voor grip op je energie hoef je zelf dus niets te doen!


Met de Smart Energy Services van Repowered

“Dankzij Repowered hebben we onze batterij kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet. Ze regelden afspraken met de netbeheerder over de voorwaarden van congestiemanagement en voeren deze ook voor ons uit”

Novar

“Repowered ontzorgde onze klanten bij de afstemming met de netbeheerder om tot een capaciteitsbeperkend contract te komen. Zij houden nu zelf de regie op de voorwaarden voor deelname aan congestiemanagement”.

E&E Advies

100+ MWFlexibel vermogen in beheer
15+ MWRegelbaar gemaakt voor congestiemanagement
150+Klanten

Alles open en inzichtelijk

We omarmen een open cultuur en we maken alles wat we doen inzichtelijk. Je kunt dus precies zien hoe we je ondersteunen in de energiemarkten.

Reken op gespecificeerde facturen en een uitgebreid dashboard. En die transparantie vind je ook terug in onze overeenkomsten.

Met Repowered weet je precies wanneer je geld verdient en waaraan.

Meer over congestiemanagement

Samen zetten we je energie op groen

Repowered heeft een ambitieuze doelstelling: alle groot-zakelijk gebruikers in Nederland naar een 100% duurzame energievoorziening. Dit betekent duurzame energie voor iedereen, op het juiste moment, tegen de juiste prijs. Om dit te bereiken, willen we nu samen met jou stappen zetten. Samen ontwikkelen we groene energiesystemen en met onze smart energy services geven we iedereen – weer – controle over zijn energie. Want het gaat erom wat wél kan.

Écht stappen maken naar 100% duurzame energievoorziening?

Jouw energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact